De rondreis van de Tolerantiepoort

Dick Bos Ambassadeur van de Verdraagzaamheid 2012 De tolerantiepoort op weg

Dick Bos
Ambassadeur van de Verdraagzaamheid 2012
De tolerantiepoort op weg

Dick Bos won in 2012 de verkiezingen Ambassadeur voor de Verdraagzaamheid.

Dick Bos is eigenaar van GELMO Hekwerk en initiatiefnemer van de tolerantiepoort. Het idee achter de tolerantiepoort is dat deze poort kan reizen: de poort is daar waar tolerantie nodig is, waar mensen een pluim verdienen, of waar tolerantie wat extra aandacht mag.

Na de gewonnen verkiezingen van vorig jaar wilde Dick groots uitpakken. In 2013 is de tolerantiepoort op inspirerende plekken geweest. Hij ging minstens 2 maal per maand met de poort ergens heen. De hele zomer door stond de poort op verschillende festivals en evenementen.

Door de tolerantiepoort kom je niet zo maar, daar moet je wat voor doen.

Door de tolerantiepoort kom je niet zo maar, daar moet je wat voor doen.

Zo stonden Kristof de Ridder en Jan Gipman als act geboekt op het bevrijdingsfestival in Wageningen. Als twee militairen stonden zij daar voor de poort, en mensen moesten echt moeite doen om door de poort te komen. ‘ Tolerantie krijg je immers niet voor niks’ was het motto van de dag.

Als ingang van festivals deed de poort het prachtig, zoals op het NNF 2013, de poort lijkt wat in mensen los te maken. Ze raken aan de praat over een oogje dichtknijpen, over echt contact maken en over de kracht hebben om scherp te blijven kijken.

In het laatste festival van de zomer kwamen vooral verhalen naar boven. Mensen mochten de poort een geheim vertellen over wat zij nu graag zouden willen doen voor een vreedzame wereld. Hier werden ontroerende en mooie momenten gedeeld. Het was weer zo’n dag die geslaagd was. Als mensen met een glimlach weer de poort verlaten is de missie geslaagd.

In Amsterdam waar de poort op een multicultureel voetbalevenement stond was het lastig contact maken met het publiek. Het was een van de minste ervaringen tot nu toe. Er werd wat neerbuigend over gedaan en het was lastig om mensen door de poort te krijgen.

Tegelijkertijd probeerde Dick via sociaal media denkaanstoten te geven omtrent de vragen ‘goh, waarom doen wij het eigenlijk zo’ en ‘ben ik zelf wel zo tolerant’? Hij twitterde en plaatste elke dag Facebook-berichten over tolerantie.

Zo werd er elke keer weer iets nieuws rondom de poort bedacht, passend bij het thema van de dag waar die stond. Al met al heeft hij geleerd dat de poort een prachtig object is en om er alles uit te halen wat er inzit: dat er een poortwachter bij moet staan die mensen begeleidt, dingen vertelt, uitlegt en mensen uitdaagt.

De poort zou het hele ambassadeursjaar door Nederland reizen, dat is nu gedaan. Hij heeft besloten om toch nog even door te gaan. Juist omdat afgelopen jaar zo succesvol is geweest. Het is de moeite waard om dat vaker te doen en aan meer mensen te delen. Zoals Dick betaamt, zijn de doelen gelukt. In 2013 heeft hij vol trots zijn titel gedragen.

Share Button