Terugkijken en vooruitblikken

Kinga Visser

Kinga Visser

Het jaar 2014 is bijna voorbij en de terugblikken, overzichten en lijstjes vliegen ons alweer om de oren. Sommige zaken, positief en negatief, waren ver van ons bed, andere gebeurtenissen juist weer heel dichtbij. Het is toch de tijd van het jaar dat men terugkijkt, ook persoonlijk, hoe een jaar is verlopen en wat er allemaal is gebeurd.

Ook wij hebben teruggekeken. Zoals jullie weten organiseren wij elk jaar op 16 november de verkiezingen voor een Ambassade en Ambassadeur van de Verdraagzaamheid, maar het bleef wel even akelig stil van onze kant wat betreft de Awards voor 2014. We zetten ons met liefde in onze vrije tijd in voor het Paleis en dit jaar bleek vrije tijd een schaars goed. Met pijn in ons hart namen wij de beslissing dat de verkiezing dit jaar een onhaalbare zaak zou zijn.

Het noopte dat wij goed hebben gepraat en nagedacht over het Paleis van de Verdraagzaamheid. Wat doen we en waarom doen we het? Is “verdraagzaamheid” misschien een oubollige term? Hebben de criticasters een punt als ze zeggen dat het maar een softe bedoening is om van verdraagzaamheid te spreken? Is tolerantie een farce?

Ja, ‘verdraagzaamheid’ kan inderdaad als een ouderwets woord worden gezien. Het houdt de mensen en de gemoederen al behoorlijk lang bezig. Het is vaak ook misbruikt. Maar aan de andere kant betekent het ook dat ‘onverdraagzaamheid’ een stokoude term is. Een term die telkens zich vermomd als een ander woord; onbegrip, korte lontjes, lange tenen, racisme, discriminatie, uitsluiting, wij-zij tegenstellingen, angst, oorlog. Verkapte synoniemen van intolerantie en van deze termen zeggen we niet hardop dat ze ouderwets zijn.

Onze conclusie was helder. Wat doen wij? Wij brengen initiatieven die de verdraagzaamheid bevorderen voor het voetlicht. Waarom doen wij dat? Omdat wij het nodig achten en vooral omdat onze taal synoniemen nodig heeft voor verdraagzaamheid. Sinds 2011 hebben wij concreet dertig synoniemen voor verdraagzaamheid onder de aandacht gebracht. Dat waren winnaars van en de genomineerden voor de Awards:

Paul Mbikayi, Huis van de Wereld, Dick Bos, Mozeshuis, Theater AanZ, Naïma Azough en Ange Wieberdink, Ellie Lust, Tofik Dibi, Jörgen Raymann, Arie Boomsma, De Nieuwe Liefde, Nederland Bekent Kleur, Stichting Samen Vooruit, Studentenvereniging Avicenna, Reinaldahuis, Belgie, Zevenmanschap, Mathijs Beugelink, Luuk Samson en Luis Garcia, Margo Lie-A-Ling, Tineke Lodders-Elfferich, Multiculturele Zorgboerderij Enschede, Fakkeltocht Eindhoven, Avanti Almere, KNVB, Sylvia Wardenaar, Monique Samuel, Emmanuel Agyekum en Mehmet Şahin.

Niks oubolligs aan deze mensen en organisaties, het laat zien hoe divers de inzet is voor een verdraagzame samenleving. En wij willen de lijst met uw hulp langer maken. We willen meer, meer, meer synoniemen! Ons team is ondertussen versterkt met drie vrijwilligers en er is een nieuwe voorzitter. Kortom, in 2015 kunnen wij er weer volledig tegenaan.

Wij wensen u hele prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar vol vreugde, geluk, goede gezondheid, energie en uiteraard…ouderwetse verdraagzaamheid!

Erik Bobeldijk, Ingrid Potman, Ronald Nieuwenhuijse, Ton Peele, Richard Jacob van der Wal, Kim Hoang, Luciano Baarn en Kinga Visser

Share Button