Verkiezing Ambassade(ur) 2011

Paul Mbikayi en Huis van de Wereld uit Tilburg zijn respectievelijk de winnaar geworden van de titel Ambassadeur van de Verdraagzaamheid 2011 en Ambassade van de Verdraagzaamheid 2011.
De stichting Paleis van de Verdraagzaamheid reikte dit jaar voor het eerst de titels voor de Verdraagzaamheid uit. Het Paleis van de Verdraagzaamheid zal voortaan jaarlijks op 16 november, de Internationale dag van de Verdraagzaamheid deze titels uitreiken. Baba Anousch ontwierp speciaal voor deze titelstrijd de awards.
De NCRV besteedde in het programma Schepper & Co in het land aandacht aan Paul Mbikayi en de uitreiking van de awards. Deze uitzending is te zien via uitzending gemist: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1116384.

Genomineerde Ambassadeurs/Ambassadrices.

De genomineerden in alfabetische volgorde zijn:

  • Arie Boomsma – Arie Boomsma heeft zich dit jaar sterk gemaakt voor de acceptatie van homoseksuelen en voor respect tussen scholieren. Hij deed dit in 2011 onder andere door de presentatie van de TV-programma’s: “KRO’s Uit de Kast”, “Flikker op” en “Over de Streep”. In een interview met het AD gaf Arie Boomsma aan dat er nog veel gedaan kan worden aan de tolerantie en acceptatie van homo’s.
  • Tofik Dibi – GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi riep bij herhaling op om mensen te beoordelen op hun gedrag en niet op basis van hun afkomst.
    Recentelijk lanceerde Tofik Dibi ‘De Laatste Fatwa’. Hierin roept hij moslims op om zelfstandig te denken en eigen keuzes te maken. Hij kreeg op dit initiatief zowel kritiek als lovende reacties op. Belangrijk is dat hij mensen aan het denken zet en een maatschappelijk debat aanzwengelt. Tofik Dibi vroeg dit jaar een debat aan over xenofobie. Hiervoor kreeg hij geen kamermeerderheid.
  • Ellie Lust – Ellie is voorzitter van Roze in Blauw, een netwerk dat de belangen behartigt van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transseksuelen binnen en buiten de politie. In januari nam ze de Bob Angelo Penning in ontvangst als vertegenwoordigster van het Amsterdamse homo-netwerk bij de politie, Roze in Blauw. Het COC rijkt deze prijs uit aan personen, groepen of organisaties die zich op bijzondere wijze op nationaal of internationaal niveau verdienstelijk hebben gemaakt voor de emancipatie van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen.
  • Paul Mbikayi – Paul Mbikayi, is vluchteling uit Zaïre (tegenwoordig Congo). Toen hij een verblijfsvergunning kreeg, maakte hij door heel Nederland een fietstocht om iedereen die hem had geholpen te bedanken. Paul Mbikayi roept vluchtelingen op hun verhaal te vertellen als Nederlanders daar om vragen. “Juist als mensen naar je verhaal vragen, blijkt daar hun interesse uit. Nederlanders zijn heel direct. Dat is even wennen, maar het komt uit een goed hart.” Paul Mbikayi spreekt over zijn ervaringen als vluchteling, zoals onlangs nog bij de Umbrella March in Utrecht op Wereldvluchtelingendag. Ook geeft hij voorlichting op scholen en inspireert hij andere vluchtelingen hetzelfde te doen.
  • Jörgen Raymann – Jörgen Raymann bevordert met zijn programma “zo: RAYMANN” al tien jaar het onderling begrip tussen diverse groepen in de samenleving. De onderdelen uit zijn programma, zoals “De groeten uit Suriname” en “Achmed de Buurtslager” bevorderen het onderling begrip en daarmee de verdraagzaamheid. Dit jaar besteedde Jörgen Raymann extra aandacht aan het suikerfeest in het programma “Raymanns Suikerfeest”, waarin hij de viering van het Suikerfeest meer bekendheid gaf. Het programma liet de diversiteit zien binnen de verschillende culturen en de islamitische gemeenschap in Nederland.

Genomineerde Ambassades.

De genomineerden in alfabetische volgorde zijn:

    • De stad Amsterdam – De stad Amsterdam staat overal ter wereld bekend als een verdraagzame stad. Mensen uit alle windstreken vonden hier een nieuwe thuisbasis. Amsterdam telt momenteel 178 nationaliteiten. Geen stad ter wereld heeft er meer. Indien de stad Amsterdam wint zal de prijs symbolisch worden uitgereikt aan Café ’t Mandje. Café ’t Mandje staat in de Canon van Amsterdam, als symbool voor de tolerantie in Amsterdam door de eeuwen heen.
    • Huis van de Wereld – Het Huis van de Wereld uit Tilburg is een unieke proeftuin voor multiculturele ontmoeting en mondiale bewustwording. Het Huis van de Wereld heeft in 2011 heel veel ondernomen. Wekelijks voeren zij meerdere activiteiten uit op het gebied van deze multiculturele ontmoeting en mondiale bewustwording. Een van hun uitgangspunten luidt: “Elke Tilburger is een wereldburger.”
    • Nederland Bekent Kleur – De stichting Nederland Bekent kleur is een voorname speler binnen het platform stop racisme en uitsluiting. Zowel de stichting als dit platform hebben het afgelopen jaar diverse manifestaties georganiseerd, waaronder de symbolische menselijke keten tussen een moskee, een synagoge en een christelijke kerk.
    • De Nieuwe Liefde – De Nieuwe Liefde stelt zich ten doel programma’s te maken die bijdragen aan een betere wereld. Een van de speerpunten van De Nieuwe Liefde in 2011 was een programmaserie rond de positie van de islam in Nederland. Met de serie “Over de Islam gesproken” wil zij de kennis over de islam vergroten en praktische handvatten bieden tegen polarisatie. Koningin Beatrix opende op 11 februari 2011 centrum De Nieuwe Liefde in Amsterdam.
  • Stichting SaVo – Stichting SaVo is een maatschappelijke organisatie die taboe doorbrekende onderwerpen op een laagdrempelige manier bespreekbaar maakt. Als relatief onbekende organisatie maakt zij homoseksualiteit bespreekbaar binnen de Hindostaanse gemeenschap door dit jaar mee te varen met de Canal Parade tijdens de Gay Pride. Daarnaast zet stichting SaVo zich in algemene zin in om verborgen leed binnen gezinnen zichtbaar en bespreekbaar te maken.
Share Button

4 gedachten over “Verkiezing Ambassade(ur) 2011

Reacties zijn gesloten.