Toelichting nominatie De Jonge Akademie

De Jonge Akademie

djaDe top van de academische wereld wordt nog steeds gedomineerd door witte mannen. Wat te doen, vroeg de Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen zich af en organiseerden op 14 oktober een symposium over dit onderwerp.
Hoog tijd voor meer diversiteit op de academische werkvloer. Maar hoe wordt dit bereikt? Die vraag stond centraal op het symposium. De Jonge Akademie wil decanen, bestuurders, onderzoekers en andere betrokkenen inspireren een bijdrage te leveren aan meer diversiteit in gender en afkomst op de academische werkvloer.
Het is geen kwestie van ‘gemene mannen die er geen vrouwen bij willen’ of van xenofobe witte onderzoekers met angst voor een kleurtje. Het feit blijft dat er in Nederland weinig vrouwelijke (top)wetenschappers en hoogleraren zijn en slechts een enkeling met een niet-Westerse achtergrond.
De Jonge Akademie telt vijftig leden, die op het moment van benoeming minder dan tien jaar geleden zijn gepromoveerd. Zij vertegenwoordigen samen een breed spectrum van wetenschappelijke disciplines en zijn werkzaam bij Nederlandse universiteiten en een groot aantal onderzoeksinstituten.

Share Button