Amsterdam Rainbow Dress Foundation

Amsterdam Rainbow Dress Foundation

Amsterdam Rainbow Dress

© image by Pieter Henket Studio – Amsterdam Rainbow Dress Foundation

De Amsterdam Rainbow Dress is een levend kunstwerk, gemaakt van de nationale vlaggen van alle landen waar homoseksualiteit illegaal is, op straffe van gevangenisstraf, marteling of de doodstraf – zij geeft op krachtige wijze een onthutsende weergave van anti-LHBTI wetgeving wereldwijd. De iconische jurk roept op tot inclusie en moedigt aan om verworven vrijheden actief te verdedigen en delen.

Als een land de anti-LHBTI wetgeving schrapt, zal desbetreffende vlag vervangen worden door de regenboogvlag en zo zal de jurk langzaam maar zeker veranderen in een enorme regenboog. Het kunstwerk heeft een doorsnede van meer dan 16 meter, bevat 75 nationale vlaggen, één regenboogvlag (op de plek van Belize) en het lijfje is gemaakt van de vlag dan de stad Amsterdam. Hiermee wordt onderstreept dat ook Amsterdam, met haar vrijgevochten en progressieve karakter, open moet blijven staan voor LHBTI-vluchtelingen.

In augustus 2016 werd de Amsterdam Rainbow Dress op spectaculaire wijze gefotografeerd en gepresenteerd. (Zie ook de afbeelding rechtsboven op deze pagina – © image by Pieter Henket Studio – Amsterdam Rainbow Dress Foundation) Dit was de aanzet tot een groeiende serie kunstfoto’s, waarin de jurk doorlopend wereldwijd wordt vastgelegd op betekenisvolle locaties, in samenwerking met lokale LHBTI-gerelateerde fotografen, modellen en crew. Door middel van missies, presentaties en lezingen stimuleert de Amsterdam Rainbow Dress Foundation bewustwording, vraagt zij aandacht voor LHBTI-mensenrechten en de situatie van diegenen die ontheemd zijn vanwege hun geaardheid of genderidentiteit.

» Stem nu op Amsterdam Rainbow Dress Foundation

Zie ook:

Share Button