Juryrapport Ben Lachhab

Ben Lachhab

Ben Lachhab

Ben Lachhab is manager van de sociale buurtrestaurants van de Resto’s VanHarte in Den Haag en omstreken. Ben zet zich met heel zijn hart in voor Den Haag als multiculturele stad.

Dit jaar viert Ben zijn 10-jarig jubileum als manager. Dit jaar organiseerde hij weer honderden ontmoetingsavonden waardoor hij vele duizenden mensen uit hun isolement haalde.
Ben belichaamt de doelstellingen van de Resto’s. Resto VanHarte vindt dat iedereen erbij hoort in de samenleving en wil sociaal isolement onder de aandacht brengen en bestrijden door mensen met elkaar in verbinding te brengen, onder meer door samen te koken en te eten. Daardoor stelt Resto VanHarte de mensen ook zelf in staat om bij te dragen aan een leefbare gemeenschap.

Ben is zeer betrokken bij mensen en maatschappelijk geëngageerd en is bij uitstek een verbinder van culturen. Ben zet zich voor 200% in voor een verdraagzame samenleving. Hij organiseert met een aanstekelijk enthousiasme de meest bijzondere en grootschalige ontmoetingen waardoor hij talloze mensen bij elkaar weet te brengen. Juist ook groepen die buiten de samenleving dreigen te vallen, probeert hij bij zijn activiteiten te betrekken. Niet alleen door hen aan te laten schuiven bij de talloze diners, maar vooral ook door sociaal-zwakkere groepen een rol te geven bij de organisatie van de evenementen. Voor menig Nederlander met een migratie-achtergrond vervult Ben een voorbeeldfunctie. Voormalig burgemeester Van Aartsen van Den Haag noemde hem “een man die kloven in de stad overschrijdt en verbindt”.

Share Button