Juryrapport Bright Richards

Bright Richards

Bright O. Richards

Bright O. Richards is acteur en schrijver. Hij vluchtte in 1993 vanwege een burgeroorlog uit Liberia en kwam in Nederland terecht. Richards ging met een beurs van het UAF naar de theateracademie in Arnhem. Hij speelde daarna in diverse producties en gezelschappen.
Richards maakte dit jaar in samenwerking met Theater Utrecht de theatervoorstelling ‘The Bright Side of Life’. Een confronterende en soms komische voorstelling waarin Richards het verhaal vertelt over een acteur die zijn thuisland, waar hij beroemd en geliefd was, moest ontvluchten. Het geëngageerde theaterstuk ontving lovende recensies. Het stuk is gebaseerd op het leven van Richards zelf, die twintig jaar geleden uit Liberia moest vluchten en ook daar een beroemd acteur was. Zijn zoektocht naar een nieuw leven inspireerde hem tot het maken van deze voorstelling.

Behalve met geëngageerde toneelstukken zet Richards zich ook op andere manieren in om verschillende mensen met elkaar in contact te brengen en nieuwe Nederlanders te helpen. In 2004 richtte Richards de stichting New Dutch Connections op waarbij hij oude en (jonge) nieuwe Nederlands met elkaar wil verbinden. De stichting inspireert en motiveert jongeren om opnieuw in zichzelf te geloven door samen met bedrijven workshops aan te bieden, de jongeren te koppelen aan coaches en maatjes en unieke ontmoetingen te organiseren door onder andere het produceren van theatervoorstellingen. New Dutch Connections richt zich op jonge vluchtelingen en (ex-)asielzoekers tussen de 15 en de 30 jaar die woonachtig zijn in een asielzoekerscentrum of andere opvanglocaties in het land. Deze jongeren zitten in een asielprocedure of hebben wel of geen status.

Share Button