Juryrapport Daria Bukvić

Daria Bukvić

Daria Bukvić (Fotograaf: Casper Koster)

Na het succesvolle Nobody Home en Othello, maakte regisseur Daria Bukvić samen met ex-parlementariër en schrijver Tofik Dibi, Melk & Dadels. In beide theaterproducties, waarmee ze een groot publiek bereikt laat ze de spelers hun verhaal vertellen op een indrukwekkende, soms licht en soms confronterende toon. Ze verstaat de kunt om de productie zo te maken dat het raakt aan iedereen die in de zaal aanwezig is.

Nobody Home is een ontroerend, kritisch en humoristisch portret van een jonge generatie gevluchte theatermakers die in het theater hun thuis proberen te vinden. De eigenzinnige bewerking van Shakespeares tragedie Othello is confronterend, humoristisch en brutaal, in Bukvić’ versie staat racisme centraal: hoe gaat een witte wereld om met het succes van een zwarte man? In Melk & Dadels stellen 4 jonge vrouwen van Nederlands/Marokkaanse afkomst zichzelf en de zaal vragen over wie ze, van hun gemeenschap en van de Nederlandse samenleving, zouden moeten zijn en ook wie ze van zichzelf mogen en kunnen zijn.
Haar producties vallen in de prijzen en spreken een groot publiek aan en trekken volle en zeer divers samengestelde zalen aan. Daria maakt steeds het gesprek mogelijk, zonder in stereotypen te vervallen, maar juist door de veelzijdigheid neer te zetten van de spelers en maakt daarin gebruik van hun persoonlijke verhalen.

Share Button