Juryrapport Ditty Smit – van Damme

Ditty Smit – van Damme

Ditty Smit – van Damme

Ditty Smit – van Damme is één van de weinige Roze 50+ ambassadeurs, die in de Provincie Zeeland actief is om de acceptatie van LHBTI-ouderen bespreekbaar te maken in zorginstellingen.
Smit – van Damme is een gepensioneerd verslavingsarts, die zichzelf uitnodigt bij de directie van zorginstellingen om te vertellen wie Stichting Roze 50+ Nederland is, wat ze willen en wat ze kunnen doen. Hiervan is de directie vaak niet bewust.

Veel LHBTI-ouderen gaan weer terug in de kast, zodra ze in een zorginstelling terecht komen. Ze durven het verplegend personeel niet te vertellen, dat de foto op hun nachtkastje hun overleden partner is. Veel van deze ouderen raken in een isolement, vaak ook omdat ze geen kinderen hebben. Wanneer verplegend personeel meer bewust wordt gemaakt van de diversiteit, durven ouderen meer open te zijn over de mogelijke oorzaak van hun klachten.

Ditty Smit – van Damme toont enorme lef, door juist in de provincie Zeeland, het onderwerp bespreekbaar te maken. Ook geeft ze nascholing aan artsen over het onderwerp. Ditty Smit – van Damme werd door het onderwerp gegrepen, toen homovrienden haar deden realiseren, dat zij als heteroseksuele vrouw altijd zichzelf heeft kunnen zijn, zonder terughoudendheid of angst dat er negatief commentaar zou komen.

Afgelopen zomer werd Smit-van Damme tijdens de Pride Amsterdam uitgeroepen tot Mrs. Senior Pride 2018.

Share Button