Juryrapport Han van Mourik

Han van Mourik

Han van Mourik

Met elkaar kennis maken, elkaar ontmoeten en dingen met elkaar doen. Hoe moeilijk kan het zijn om zelf een steentje bij te dragen aan verdraagzaamheid. Na zijn hartekreet ’Geweld en discriminatie moeten plaats maken voor aanpassing en verdraagzaamheid. Het zou toch jammer zijn dat ik mij straks een vreemde in mijn eigen land ga voelen’, die hij deed aan Koning Willem Alexander en aan de Tweede Kamer ging hij zichzelf inzetten voor meer onderlinge waardering voor en tussen de verschillende culturen.

Om zijn idee handen en voeten te geven startte Van Mourik, inwoner van het Limbrichterveld, een wijk in Sittard-Geleen waar mensen uit veel verschillende culturen wonen, de Culturen-Doel-Groep. Met deze bijeenkomsten van de Culturen-Doel-Groep wil van Mourik mensen uit verschillende culturen samenbrengen, zodat ze over hun cultuur kunnen praten waardoor ze meer begrip voor elkaar krijgen en er meer vertrouwen in de ander ontstaat.

De jury vindt de Culturen-Doel-Groep een mooi bottum-up initiatief zonder een ingewikkeld programma. Kleine initiatieven kunnen groots uitpakken en zijn een mooie inspiratie voor andere initiatieven. De jury sluit graag af met de wijze woorden van Han: ‘We moeten niet zo naar de ander wijzen, vooral als het om negatieve zaken gaat, maar we moeten meer open staan voor elkaar en uitgaan van elkaars goede bedoelingen.’

Share Button