Juryrapport HEMA

HEMA

HEMA

De HEMA neemt als landelijke winkelketen een prominente rol in de discussie rondom acceptatie van de LHBTQ beweging in Nederland en neemt hier een voortouw in ten opzichte van andere landelijke winkelketens. De HEMA heeft vooruitlopend op de discussie genderneutrale kleding (voor kinderen) op de markt gebracht. Zij waren hiermee de eerste winkelketen in Nederland die alle geslachtsaanduidingen van de kleding heeft gehaald.

Daarnaast heeft de HEMA rondom de Pride in Amsterdam veel activiteiten ontplooid rondom de LHBTQ beweging. Zo had de HEMA in de Pride week regenboog tompoucen. Met deze verkoop ondersteunt de HEMA GSA Nederland. GSA staat voor Gender and Sexuality Alliance. Deze organisatie die wordt gesteund vanuit het COC richt zich op het geven van voorlichting op scholen. Daarnaast organiseren zij allerlei activiteiten om de acceptatie van iedere sexuele geaardheid te vergroten.

De grootste actie die HEMA had bij de Pride in 2018 was het trouwen van drie Europese stellen die in eigen land niet kunnen trouwen. De stellen voor het HEMA huwelijk zijn geselecteerd in samenwerking met het COC. Door dit huwelijk mogelijk te maken, wil HEMA samen met deze liefdeskoppels, laten zien dat het vieren en bezegelen van de liefde voor iedereen mogelijk moet zijn. Want liefde is voor iedereen. Al deze initiatieven laten zien dat de HEMA zich echt committeert aan de LHBTQ beweging en dat zij als retailer hun nek uitsteken door duidelijk een stelling in te nemen in deze discussie.

Share Button