Juryrapport John Blankenstein Foundation

John Blankenstein Foundation

John Blankenstein Foundation

Geïnspireerd door de voormalig topscheidsrechter en homo-activist John Blankenstein, zet de Foundation zich al ruim 10 jaar in om de LHBT-acceptatie in de georganiseerde sport te verbeteren.
De John Blankenstein Foundation (JBF) is van mening, dat iedereen met plezier moet kunnen deelnemen aan sport, wie je ook bent en wat je achtergrond ook is. In elke vereniging gaat het om winnen, gelijkwaardigheid, plezier en respect. In elke club moet een veilig klimaat zijn en LHBT’s moeten zich er thuis voelen als speler toeschouwer, medewerker, of als vrijwilliger.

De JBF bereikt dit door met clubs in gesprek te gaan, workshops te verzorgen voor clubkader, (jeugd-)trainers, (jeugd-)coaches en (jeugd)teams. Niet alleen bij amateurverenigingen, maar ook bij de BVO’s (betaald voetbalorganisaties). Daar waar JBF zo’n 10 jaar geleden nog weggewuifd werd door een aantal (prof)voetbalclubs, wordt de Foundation nu geregeld uitgenodigd om het onderwerp bespreekbaar te maken binnen hun club. De JBF wordt hierin ook enorm gesteund door KNVB-voorzitter Michael van Praag, die geregeld zelf aanwezig is bij deze bijeenkomsten.

JBF heeft de afgelopen jaren ook voor een groot aantal zichtbaarheidsacties gezorgd. Zo hebben zij de KNVB geadviseerd een actieplan te maken om homofobie in de voetbalwereld bespreekbaar te maken. In 2013 voer de KNVB met een aantal profspelers en –coaches mee te met een boot tijdens de Amsterdam Canal Parade, met als gevolg een felle discussie in de talkshow Voetbal Inside. Volgens René van der Gijp zijn er geen homo’s in het voetbal, die besluiten namelijk op hun 14e om kapper te worden.

Vorig jaar werd de AllTogetherChallenge gelanceerd, een actie waarbij sportteams werden opgeroepen om zich op een positieve manier via social media uitspraken tegen homofobie. Daarnaast droegen alle aanvoerders van de Eredivisie een aanvoerdersband in regenboogkleuren. Dit leidde er mede toe, dat de Georgische aanvoerder van Vitesse, Guram Kashia, de EqualGame Award van de UEFA in ontvangst mocht nemen, nadat hij met de dood was bedreigd vanuit zijn geboorteland. Dit jaar werd de actie uitgebreid en droegen naast de Eredivisie ook de aanvoerders in de Eerste Divisie en de Eredivisie Vrouwen een regenboog aanvoerdersband.

JBF is tevens partner in een aantal (inter)nationale projecten, waaronder het Erasmus+ project Heroes of Football. In de afgelopen 10 jaar is de JBF uitgegroeid tot een volwaardig gesprekspartner van het Ministerie van OCW, de KNVB, de KNHB en NOC*NSF.

Share Button