Juryrapport Souad Boumedien

Souad Boumedien

Souad Boumedien

Ambassadeur Amsterdam Pride 2017

Ze durft mensen aan te spreken op hun verantwoordelijkheid, op hun eigen houding en vooroordelen om begrip te kweken voor ‘de’ ander. Zo spreekt ze de LHBTI-gemeenschap aan op racisme en uitsluiting van mensen die niet uit de kast willen of kunnen komen, maar roept ze ook moslims op om niet te discrimineren als ze zelf boos worden als het hen overkomt. Ze zet in op het kweken van begrip, het bouwen van bruggen en is daarbij zelf een rolmodel. Marokkaans en lesbisch, met een goede baan als politieagent is ze een voorbeeld voor veel jongeren én hun ouders. Door te vertellen over haar lastige coming-out en de relatie met familie en vrienden stelt ze zich kwetsbaar op, en raakt ze mensen met haar verhaal. Tot in Marokko werd ze geportretteerd in de media, ze staat ruim 10 jaar op de barricaden.

Tijdens de Amsterdam Pride was ze één van de ambassadeurs: zichtbare rolmodellen die op de vele bijeenkomsten van de Pride en in de media de diversiteit van de LHBTI-doelgroep vertegenwoordigen. Ze heeft in de maanden voorafgaand aan de Pride en tijdens de Pride week zelf veel aandacht gegenereerd in heel verschillende media, onder heel verschillende groepen mensen. Ze sprak op LHBTI-bijeenkomsten, maar ook tijdens bijeenkomsten over discriminatie (bijvoorbeeld in een moskee in Amsterdam west). Bruggenbouwer pur sang, maar wel eentje die (zoals het een politieagent betaamt) grenzen stelt: discriminatie mag niet, door niemand, naar niemand.

De jury is onder de indruk van haar persoonlijke drive om het gesprek aan te gaan, om een rolmodel te zijn en die rol te benutten naar uiteenlopende groepen. Doordat ze zich beweegt in verschillende kringen en gemeenschappen belichaamt ze de verbinding. Haar durf komt niet alleen goed van pas als politieagent, maar ook bij het aangaan van lastige gesprekken en het aan de kaak stellen van vooroordelen over en weer.

Share Button