Juryrapport The Black Archives

The Black Archives

Black Archives

The Black Archives is een historisch archief, opgezet en gedragen door de organisatie New Urban Collective. Bij dit indrukwekkend en snel groeiend archief kunnen mensen terecht voor gesprekken, informatie, lezingen en inhoudelijke activiteiten. The Black Archives bestaat uit verschillende boekencollecties, archieven en artefacten die het nalatenschap zijn van zwarte schrijvers en wetenschappers. De meer dan 5000 aanwezige boeken in de collecties gaan over racisme en race issues, slavernij en (de-)kolonisatie, gender en feminisme, sociale wetenschappen en ontwikkeling, Suriname, de Nederlandse Antillen, Zuid-Amerika, Afrika en meer, vanuit zwarte en andere perspectieven. Boekencollecties en literatuur die niet of weinig gekend, onderzocht, bestudeerd en besproken wordt binnen scholen en universiteiten. De collectie is bedoeld als startcollectie die groeit door giften en samenwerkingen met anderen. Zo wordt Zwarte literatuur, kennis en informatie toegankelijk gemaakt voor studie en inzage. The Black Archives bevat boekencollecties en archieven van o.a.: de Heilbron Collectie, de Huiswouds Collectie, Willemse Collectie en Archieven en boekencollectie van Vereniging Ons Suriname

De mensen van New Urban Collective doen dit voor een groot deel vrijwillig en leveren hiermee een belangrijke bijdrage aan het debat over onze gemeenschappelijke geschiedenis. Naast het archief organiseren ze bijeenkomsten rond the Black Achievement Month en spelen ze in op andere actuele thema’s. Zo waren er o.a. vertoningen van ‘I am not your Negro’, gesprekken met schrijver als Gloria Wekken en Philomena Essed. Er is de afgelopen maanden onderzoek verricht in Suriname, op de Antillen en in de Vereenigde Staten om de kennis te verbinden met andere openlijke en min of meer verstopte archieven.

Er gaat een sterke energie uit van deze groep, die veel doet beloven voor de toekomst en die nu al voor veel mensen een zeer waardevolle bron is om uit te putten, qua wetenschappelijke kennis, erkenning van een ‘verstopt’ deel van onze geschiedenis en zeker is het ook een mentale en emotionele support voor mensen om zich verder te verdiepen in het zwarte perspectief over verleden heden en toekomst.

Share Button