Toelichting kandidaat Ditty Smit-van Damme

Ditty Smit-van Damme
“Gepensioneerd verslavingsarts Ditty Smit-van Damme uit Goes is de nieuwe Miss Senior Pride. Ze kreeg in Amsterdam de onderscheiding van vrijwilligersorganisatie Roze 50+ Nederland wegens haar inzet voor acceptatie van lhbti-ouderen.

Smit-van Damme bezoekt sinds een aantal jaar verpleeghuizen. ‘Ik nodig mezelf uit bij de directie van de tehuizen. Dan vertel ik eerst wie we zijn, wat we willen, doen en kunnen. Mijn eerste vraag is altijd: “Hoe is het hier gesteld met de roze bewoners? Zijn er veel, loopt dat goed?” Eigenlijk kan dan niemand een lhbti-er in huis aanwijzen. Dat geeft iedereen ook meteen toe. Dan krijgen we de leukste gesprekken, want dan gaan we kijken hoe ze dat anders kunnen aanpakken’, vertelt ze vandaag aan Omroep Zeeland.

De arts geeft ook nascholing aan artsen in Zeeland. ‘Afgelopen november nog aan Bevelandse huisartsen. Het is belangrijk dat artsen zich bewust worden van diversiteit en er aandacht aan geven. Daarmee biedt je de patiënt de mogelijkheid open te zijn over de mogelijke oorzaak van zijn klachten’, zegt Smit-van Damme.

Smit-van Damme vaarde als Mrs. Senior Pride 2018 mee op een boot in de Canal Parade van de Amsterdam Gay Pride, meldt de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC).”

Zie ook:

Share Button