Toelichting kandidaat Mo Hersi

Mo Hersi
Mo Hersi is geboren in 1985 te Dire Dawa, Ethiopië. Op 3-jarige leeftijd is hij naar Nederland gevlucht vanwege de burgeroorlog in Ethiopië.

“Hoe mooi zou het zijn als straks alle nationaliteiten meedoen met de vierdaagse in Nijmegen, het meest verbroederende festival in Nederland? En ik ben eigenlijk op zoek gegaan in mijn eigen netwerk naar mensen die graag mee wilden doen.” ‘Accepteren ze mij?’

Het is hem gelukt. Mede dankzij hem loopt dit jaar de meest diverse groep ooit, met een recordaantal van 84 verschillende nationaliteiten. De groep die Hersi heeft verzameld gaan lopen onder de noemer World Team. Hersi: “Op het moment dat ik erover ging spreken waren heel veel mensen in mijn gemeenschap enthousiast.” Volgens de filmmaker wisten veel Afrikaanse mensen simpelweg niet genoeg van de Vierdaagse, of durfden ze niet mee te doen.

“Dankzij wat ik nu doe, zeggen heel veel mensen: oh ja, ik had altijd al mee willen lopen maar ik had niemand om mee te lopen. En zij zeggen dat dan weer voort”, zegt Hersi. Zo loopt Rebecca uit Oeganda dit jaar mee. Tijdens een training vertelde ze Omroep Gelderland: “Ik wou vanaf kleins al mee doen maar ik was bang. Als je op tv kijkt zijn het heel veel Nederlandse mensen. Dan denk je: zullen ze mij wel accepteren?”

» Stem nu op Mo Hersi

Zie ook:

Share Button