Toelichting kandidaat Saskia Aukema

Saskia Aukema
Er is in West-Europa vermoedelijk geen controversiëler kledingstuk dan de niqaab: de gezichtssluier die alleen de ogen vrijlaat. In steeds meer landen is hij verboden en iedereen heeft er wel een mening over. Maar wie zijn die vrouwen die er zelf voor kiezen iets te dragen wat zoveel discussie oproept?

Fotograaf Saskia Aukema wilde er het fijne van weten. Het eindresultaat is ‘Veiled, Too Busy Being Awesome’, een project én boek waarin ze kleurrijk en vol humor vrouwen in niqaab portretteert. Tijdens “Fotokroniek” lanceerde ze officieel het boek en deelde ze haar voorliefde voor ‘slow journalism’ en de ups & downs van het project.

Van haar fotoproject Veiled/Gesluierd, was een groot deel van 1 mei tot 8 juni 2017 in het Nutshuis in Den Haag te zien op de expositie Too busy being awesome. De foto’s van Veiled zijn naast het Nutshuis ook geëxposeerd geweest in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam, New York en nog in de rondreizende expositie van de Zilveren Camera in 2016 – veelal op gratis toegankelijke locaties.

Voor dit project liep Aukema zelf ook een dag met een niqaab over straat. „Ik wilde weten hoe het voelt. En inderdaad, de agressie is groot.” Zozeer zelfs, dat de meeste echtgenoten van niqaab-draagsters niet gelukkig zijn met de keuze van hun vrouw. In Veiled neemt Aukema de vele aannamen over niqaabdraagsters onder de loep en gaat daarbij ook haar eigen vooroordelen niet uit de weg: “Veiled is niet per se een pleidooi voor de niqaab, maar wel een pleidooi om elkaar te blijven leren kennen – ook als de ander heel ver weg van je lijkt te staan.”

» Stem nu op Saskia Aukema

Zie ook:

Share Button