Anka Jacobs
Anka Jacobs schreef een kinderboek over stereotypen en verdraagzaamheid in het Engels en vertaalde het naar het Nederlands. Een kinderboek met een boodschap: Zie hier de ingrediënten voor het nieuwe boek van Anka Jacobs. Een kinderboek dit keer. “Ik was het zat om altijd iets serieus te schrijven”, verklaart Anka.
Eerder schreef ze over haar werk in de Verenigde Staten en bijdragen aan studieboeken over internationaal zakendoen.
Onlangs haalde een brief aan premier Rutte, waarin ze opriep om toch vooral wat relaxter met elkaar om te gaan, het nieuws. Rode draad in al haar werk is verdraagzaamheid, leren omgaan met verschillen. Ook het verhaal van Carlos en zijn vrienden bevat een boodschap. “Iedereen is anders. Het maakt niet uit. Je kan prima samen een feestje vieren.” De VVD-politica is er vast van overtuigd dat het leren kijken naar verschillen en te accepteren dat deze er zijn de verdraagzaamheid in de samenleving ten goede komt. “Mensen zijn vaak bang voor het onbekende.”
Het gedeelte waarin de cavia zijn familie en personeel probeert voor te bereiden op de eigenaardigheden die ze tegen zullen komen is hilarisch. De stereotypen vliegen je om de oren. Ferrari uit Griekenland heeft moeite om op tijd te komen, ze moeten vooral niet raar opkijken als Red de panda gaat boeren en hou toch in ieder geval een paraplu-breedte afstand van VIP als je met hem praat, anders wordt hij nerveus. “Het gaat heel erg over stereotypes. Dat doe ik ook om mensen te laten zien dat het niet erg is. Je mag best lachen om de domme Belgen, dat doen zij ook om ons. Discrimineren is iets anders. Dan ga je mensen anders behandelen.”
“Mensen zijn tegenwoordig verdeeld over de hele wereld. Alleen met je eigen vertrouwde groep leven kan niet meer. Anderen accepteren kan alleen als we weten hoe we zelf geconditioneerd zijn en hoe dit een effect heeft op hoe we naar anderen kijken.” In het boek is het Nederlandse varkentje VIP dan ook zeker niet gespeend van gedragingen waar de andere dieren raar van staan te kijken.