Toelichting nominatie Dick Bos

Dick Bos initiatiefnemer van de tolerantiepoort; genomineerd voor de titel Ambassadeur van de Verdraagzaamheid 2012.

Algemene achtergrond en motivatie:
Dick Bos vindt van zichzelf dat hij soms wel een erg kort lontje heeft. “Ik vind dat storend. Nu ben ik hekkenbouwer en telde het een bij het ander op. Er moest een tolerantiepoort komen. Een poort om stil te staan, waar je ogen en oren kunt openen.”
De Poort vertegenwoordigt een droom. We hebben in Nederland genoeg hekken, muren en kloven gecreëerd, het is tijd om de kloven te overbruggen, deuren open te zetten en hekken te ontsluiten. De Tolerantiepoort droomt ervan alles wat potdicht zit en muurvast, weer open te gooien waardoor mooiere verbindingen in de samenleving ontstaan.
Specifieke motivatie voor kandidatuur 2012:
“De poort gaat een jaar lang door Nederland reizen en is daar waar tolerantie nodig is. Bij mensen die een pluim verdienen, of daar waar tolerantie wat extra aandacht mag. Hij duikt op waar je hem niet verwacht. Het gaat mij erom  dat mensen naar elkaar om kijken, oog voor elkaar hebben, elkaar horen. Dat mensen vragen stellen. Na dat moment van contact kun je het van mijn part oneens zijn met elkaar.  Voor dit minimum aan tolerantie ga ik. Daarom heb ik de poort laten maken.”

De tolerantiepoort is ontworpen door kunstenaar Juul Baltussen met heel veel treffende symboliek.
Zie ook: http://tolerantiepoort.nl/over-tolerantiepoort/

Share Button