Verdraagzaamheid is niet vanzelfsprekend

Richard Jacob van der Wal

Richard Jacob van der Wal

We hebben een nieuw teamlid op het gebied van HRM. Richard stelt zichzelf voor en vertelt over verdraagzaamheid.

Mijn naam is Richard Jacob van der Wal, geboren in Drachten ik ben 51 jaar en werk in de Human Resource en ICT. Ik heb gestudeerd in Groningen en Den Haag. Ik werk mijn hele leven al in het bedrijfsleven en ik vind het heel belangrijk om menselijk om te gaan met mens en dier.

Ik kwam met het begrip verdraagzaamheid al vroeg in aanraking, ik denk dat ik een jaar of 8 was toen ik een toneelstuk zag van Kika Mol – de dochter van Albert Mol – dat ging over Tolerantie; hondjes die aan elkaar snuffelden en die op basis daarvan elkaar mochten of niet met alle gevolgen van dien. Dat maakte toen veel indruk.

Verdraagzaamheid is niet vanzelfsprekend, ik ken Amsterdam natuurlijk al heel lang en ik vind de stad erg veranderd… de maatschappij erg veranderd. De verharding en de intolerantie zijn merkbaar en mensen die eigenlijk het goede voorbeeld zouden moeten geven laten zich ook dikwijls tot populisme en simpelheid verleiden… tot het Papagaaien, omdat dat blijkbaar wel wordt onthouden.

Deze maatschappij is niet totalitair en niet simpel, maar juist complex en democratisch. Dat betekent dat je met elkaar moet communiceren, daarnaast ook dat je elkaar respecteert, accepteert en iedereen gelijke/gelijkwaardige kansen geeft. Dit geldt voor alle deelnemers van onze samenleving die in rede hier zijn en niet vervallen in een vorm van agressieve krankzinnigheid. Ook het Westen zou er beter aan doen om zijn eigen Etnocentrisme eens duidelijker onder de loep nemen en zijn eigen levenstijl niet tot het hoogste goed te verheffen.

Mensen zijn naar mijn mening te allen tijde gelijkwaardig maar niet gelijk. Gelijk zijn bestaat niet, ieder levend wezen is uniek.

De reden dat ik voor het Paleis van Verdraagzaamheid iets wil betekenen is dat juist NU Verdraagzaamheid zo belangrijk is. Gelukkig mag ik met veel mensen werken. Dat maakt het een leuke uitdaging.

Richard.

Share Button